Jestem lekarzem      Nie jestem lekarzem
Dalej

Kwas cytrynowy

Nazwa łacińska:

Acidum citricum monohydricum

Inne nazwy:

Sal essentiale Citri, Acidum limoniacum

Gramatura i kod EAN:

50g 5 909 990 060 498 
100g 5 909 990 060 504
250g 5 909 990 060 535

Nr pozwolenia:

13574

Zastosowanie:

Kwas cytrynowy, zwany też Acidum citricum monohydricum lub Sal Essentiale Citri, to organiczny związek chemiczny, należący do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Znalazł zastosowanie jako konserwant żywności (E330), regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz. Z kolei przy niedoborze określonego metalu w organizmie stosowane są cytryniany, czyli sole kwasu cytrynowego.

Acidum limoniacum znajduje się w większości organizmów, z uwagi na ważną rolę, jaką odgrywa w ich metabolizmie – to istotny produkt przejściowy w cyklu kwasu cytrynowego (cykl Krebsa). Znajduje się także  w roślinach, np. w cytrynach.

Jako surowiec farmaceutyczny otrzymywany przede wszystkim przez fermentację cytrynową, zanurzoną, na pożywce z oczyszczonego cukru albo hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni.

Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej do sporządzania roztworów wodnych, kropli złożonych, jako środek pobudzający apetyt w bezsoczności lub małosoczności żołądka, w zaburzeniach trawienia. Jako roztwór doustny stosowany w pediatrii z uwagi na działanie przeciwwymiotne. W recepturze aptecznej ma znaczenie głównie jako substancja pomocnicza służąca do przygotowywania napojów chłodzących, proszków do leków typu efferrescens, składowa wielu leków recepturowych w lecznictwie dermatologicznym oraz stomatologicznym.